Voeding

(Groene) Leguanen zijn hoofdzakelijk herbivoren. Dat betekend dat zij uitsluitend plantaardige producten tot zich nemen. In het wild komt het nog weleens voor dat leguanen kleine hoeveelheden dierlijke producten tot zich nemen. Je kunt hierbij denken aan kadavers, jong nestvogels, boomslakken en insecten en soms hun eigen jonge. Insecten eten zij nog weleens doordat deze op de bladeren en planten zitten die de leguaan eet. Dan wil het dus nog weleens voorkomen dat er een insect gegeten wordt. Maar hoofdzakelijk en in eerste aanleg bestaat hun dagelijkse menu uit bladrijke planten en rijpe vruchten met een hoog calcium gehalte .

Jonge leguanen hebben in hun eerste levensjaren een hoog proteïnerijk dieet nodig voor snelle groei. Zij moeten dan ook sterk zijn om van hun bedreiging weg te kunnen rennen en klimmen naar een veiligere plek. De geboorte vindt plaats gelijk na het regenseizoen. In die periode is er allemaal jong blad in de regenwouden aan het opkomen welke een hoog proteïnegehalte hebben. Leguanen zijn afhankelijk van hun omgevingstemperatuur. Het zonnen is een belangrijke bezigheid en helpt bij het verteerproces. Bij een hoge omgevingstemperatuur verkrijgen ze een actief eetgedrag terwijl bij een lage temperatuur deze juist wordt verminderd.

In gevangenschap zijn we niet in staat om eenzelfde dieet voor te schotelen welke deze leguanen in het wild tot zich nemen. Dat is gelijk het grote struikelblok omdat een dieet aan een aantal voorwaarden dient te voldoen om een leguaan gezond te houden. Het calcium fosfor waarde is van belang en dient CA:F 2:1 te zijn. Je met dus weten als je een product geeft wat onder andere het calcium en fosforwaarde daarvan is. Omdat een dier net zoals een mens een breed complex aan voldoende vitaminen en mineralen dient binnen te krijgen moet het dieet daar op aangepast worden. Een dieet bestaat dan ook uit een variëteit aan groenten producten aangevuld met een klein percentage fruit.

Daarnaast zijn er ook diverse groenten met een hoog oxaalzuurgehalte. Denk bijvoorbeeld aan rabarber, postelein, spinazie en snijbiet. Dit oxaalzuur kan ervoor zorgen dat een leguaan niet voldoende calcium uit de voeding kan opnemen vanuit de darm, hierdoor komt er onvoldoende calcium vanuit het maag-darmkanaal in het bloed. Dit kan op termijn Fibreuze osteodystrofie (MBD) tot gevolg hebben. Een aandoening met zeer zware gevolgen.

Jonge groene leguanen hebben, zoals alle jonge reptielen, goede voedingsstoffen nodig om zich tot gezonde volwassen dieren te kunnen ontwikkelen. Bij deze leguanen gaat het om dieren die planten eten en daarvan veel verschillende soorten nodig hebben, om optimaal alle bouwstoffen binnen te krijgen. In diverse literatuur wordt gemeld dat insecten en kattenvoer prima zouden zijn. Hier zijn voor en tegenstanders van te vinden. Uit ervaring is gebleken dat dierlijke eiwitten een snelle groei bevorderen, maar dat er ook diverse nadelen zijn op te merken. Indien de keuze gemaakt wordt om kattenvoer aan te bieden is dit alleen aan te raden op supplementbasis. Verhouding 8 geweekte brokjes kattenvoer per kilogram leguaan.

Leguanen dieet en samenstelling:

Een leguanen dieet moet uit een gevarieerde producten bestand bestaan. Als hoofdvoedsel kiezen we voor Chinese kool, paksoi, Raapstelen, Boerenkool, Waterkers, Spitskool, Rucola, Romana sla, Snijbiet. Als wilde planten komen Druivenblad, Paardenbloemblad en Haagwindeblad nog aan bod. Het gaat hier om producten met een gunstig calcium fosfor verhouding.

De bovengenoemde groente/producten zijn af te wisselen met Andijvie, het groen van de Prei, Bleekselderij, Bieslook, Groenlof, Wortel, Paprika, Courgette, Pompoen waar relatief  minder calcium in zit t.o.v. fosfaat. Deze groente wordt dan ook bijgroente genoemd en is niet bedoeld om als hoofdvoedsel gebruikt te worden.

Fruit behoord meer als aanvulling gegeven te worden (10% van je salade) en dus niet teveel omdat het suikerrijk is en vaak vezelarm. Calciumrijk fruit is Papaya. Maar ook Aardbeien, Ananas, Appel, Avocado, Banaan, Bosvruchten, Druiven, Kersen, Kiwi, Mandarijn, Mango, Meloen, Paprika, Peer, Perziken, Pompoen, Rozijnen, Sinaasappel kan worden gegeven. Fruit kan (ook) aangeboden worden als snoepje of als een extra lekkernij.

Meest gebruikte voedingsmiddelen in de praktijk bij een volwassen dier:

70% bladgroenten: zoals bovenstaand.
20% overige groenteproducten, wortel, paprika, courgette, pompoen.
10% fruit.

Meest gebruikte voedingsmiddelen in de praktijk bij een groeiend dier:

70% blad/groenten: producten met een gunstig calcium fosfor verhouding.
20% overige groente, zie bijproducten.
10% fruit.

Bij jonge opgroeiende dieren mag het percentage proteïne 28% van de totaalvoeding bedragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jong bladgroen, ontkiemende bonensoorten bietenblad.

Voldoende drinkwater aanbieden is een must. Net zoals bij het dieet dient er aan het eind van de dag wat van overblijven. De volgende dag dient alles ververst te worden.

De beschreven (bij)groente dienen dan ook altijd met toevoeging van calciumlactaat gegeven te worden. In de webwinkel van SDGL is calciumlactaat verkrijgbaar.  Ook is het bij de beursstand verkrijgbaar en betaal je daar uiteraard geen verzendkosten. Voor de juiste samenstelling van je groente en/of fruit salade is ook de voedingswaardetabel een ideaal hulpmiddel, deze is te downloaden op het forum van SDGL.

Afwisseling is altijd goed. Het is aan te bevelen om zo nu en dan eens iets nieuws uit te proberen. Groene leguanen hebben vaak sterk individuele voorkeuren en kunnen soms onverwacht bepaalde voedselsoorten wel of niet accepteren.