Tiliqua rugosa

Petrosaurus thassalinus

Rijk Animalia
Stam Chordata
Klasse Reptilia
Orde Squamata
Familie Phrynosomatidae
Geslacht Petrosaurus

Het geslacht petrosaurus omvat 4 soorten.

Petrosaurus thalassinus

Petrosaurus mearnsi

Petrosaurus repens

Petrosaurus slevini

Gemeenschappelijke namen:

Nederlands: Californische rotshagedis
Engels: California rock lizard

Verspreidingsgebied:

Schiereiland Baja California (Mexico)

Algemene informatie:

De dieren leven voornamelijk op en aan rotsen. Zij verstoppen zich in spleten en kunnen hangend onder overhangende rotsen langs lopen. Petrosaurussen kunnen een lengte bereiken van maximaal 15 cm.

Cites informatie:

Petrosaurus is niet geclassificeerd in CITES

Petrosaurus thalassinus

Petrosaurus mearnsi

Petrosaurus repens

Petrosaurus slevini

 

De Petrosaurus komt voor op het schiereiland Baja California (Mexico). Dit schiereiland heeft een rotsachtig droog landschap met voornamelijk stekelige planten. Het biotoop lijkt nog het meest op die van de Dipsosaurus. De dieren leven voornamelijk op en aan de rotsen. Zij verstoppen zich in spleten en kunnen hangend onder overhangende rotsen langs lopen.

Petrosaurus Thalassinus. Foto © Tom Greb

De Petrosaurus is een rotsbewoner. De dieren bewegen zich het liefst over de rotsen voort. Op de bodem worden de dieren weinig gezien. Daarom is het aan te raden een terrarium te gebruiken met een flinke hoogte. Gedacht wordt aan een minimum van 120 cm. Langs de achterwand kan dan een grote rotswand worden gemaakt waarop de dieren zich kunnen voortbewegen.

De temperatuur in het terrarium mag oplopen tot een graad of 35, onder de spot tot boven de 40 graden en ’s nachts rond de 22 graden. Doormiddel van sproeien kan de luchtvochtigheid ’s nachts wat omhoog gebracht worden.

Er moet wel gezorgd worden voor een hoge mate aan verlichting en UVB. Door bloot te stellen aan hogere waarden UVB ontwikkelen de kleuren van deze dieren zich beter.

Deze dieren kunnen erg nerveus zijn en kunnen bij het hanteren hard bijten. In een opgewonden staat maken deze dieren een ploppend geluid. Dieren welke aan gevangenschap zijn gewend zijn nieuwsgierig. Echter willen ze dan nog steeds niet graag gehanteerd worden. Als ze worden beetgepakt laten ze vrij snel hun staart vallen.

 

Alleen na een periode van winterrust komen deze dieren in een staat van voortplanting. Het verminderen van de duur in daglicht, daglichtsterkte en een periode waarin het wat minder warm is brengt deze dieren in het winterrust stadium. In deze periode is de daglengte 8 a 9 uur waarbij de temperatuur overdag rond de 20 graden en de nacht rond de 15 ligt. Deze periode duurt ongeveer 2 maanden waarna lichtduur en intensiteit weer wordt opgebouwd.
Uit de winterrust gekomen zal het mannetje het vrouwtje het hof maken. Dit gaat er over het algemeen niet zachtzinnig aan toe. Paringen op zijn kop hangend of verticaal zijn niet ongewoon. Zwangere vrouwtjes verkrijgen grote, donkeroranje vlekken op hun lichaam. Het vrouwtje zal haar eieren af gaan zetten in een hoop dode bladeren of lichtvochtig zand. Na de leg worden de eieren door haar afgedekt en beschermt voor een periode de legplaats. In lichtvochtig substraat moeten de eieren worden uitgebroed. Na een periode van 10 weken zullen de eieren uit gaan komen. De verzorging van jonge dieren is identiek aan die van de volwassenen. Jonge dieren zijn na 1 jaar geslachtsrijp. Vrouwtjes van 1 jaar dient men nog niet te laten leggen.

 

Petrosaurus is voor 70-80% herbivoor, vergelijkbaar met de Dipsosaurus. Plantaardig kan een van alles gegeven worden: salade, witloof, selderij, andijvie, paardenbloemen en paardenbloemblaadjes, banaan, appel.
Sprinkhanen en krekels nemen ze niet graag aan, ze zijn voornamelijk in kruipende zaken geïnteresseerd zoals wasmotlarven en morio’s.